Artykuł promocyjny Opublikowany przez: Redakcja Familie Redakcja 2022-08-24 08:51:52
Autor zdjęcia/źródło: Aline Ponce from Pixabay
Czy jednak chorowanie jest nieuniknione? Niekoniecznie! Od tego, jak silna jest Twoja odporność, zależy, czy będziesz często chorować. A co na nią wpływa? Na pewno to, co codziennie układasz na swoim talerzu. Przekonaj się na co warto zwrócić uwagę.
Z pewnością znasz wiele diet. Pojawiają się one zresztą (i znikają) sezonowo i zazwyczaj nie są niczym innym niż chwilową modą wylansowaną przez kolejnego celebrytę. Są jednak takie diety, których działanie potwierdzają badania naukowe i pokolenia ludzi żyjących długo w zdrowiu. Jedną z nich jest dieta śródziemnomorska – stosowana przez mieszkańców basenu Morza Śródziemnego. Opiera się na produktach jak najmniej przetworzonych, surowych warzywach, dobrej jakości źródłach białka i tłuszczów oraz pełnoziarnistych produktach zbożowych. Jest w niej również miejsce na czerwone wino, choć w umiarkowanych ilościach. Dlaczego to właśnie na nią zwracam Twoją uwagę? Otóż została ona skomponowana w taki sposób, że fenomenalnie wpływa na zdrowie. Nie dość, że wzmacnia odporność, to jeszcze zmniejsza ryzyko otyłości i choroby niedokrwiennej serca, ale też przyczynia się do wydłużenia życia. Jest w niej też miejsce na owoce – źródło witaminy, która bez wątpienia kojarzy Ci się z odpornością.
Kiedy myślisz o odporności, najpewniej to właśnie witamina C przyjdzie Ci do głowy jako pierwsza. Powszechnie uważa się bowiem, że skraca ona czas przeziębienia. I choć ma korzystny wpływ na odporność, to badania naukowe nie wykazały jej dużego wpływu na skracanie czasu choroby. Co nie znaczy, że nie ma innych bardzo cennych właściwości! Jest potrzebna do syntezy kolagenu, ułatwia gojenie się ran i wzmacnia Twoje naczynia krwionośne. A znajdziesz ją nie tylko w cytrynie! Dobrym źródłem witaminy C są warzywa i owoce, np. natka pietruszki, papryka czy brokuły. Witamina C ma też inną przydatną właściwość – zwiększa wchłanianie składnika mineralnego, który ma duży wpływ na Twoją odporność! A jest nim żelazo.
Żelazo wspomaga Twój organizm w walce z bakteriami i wirusami. Sprzyja też pozbywaniu się szkodliwych substancji przez Twoją wątrobę. Warto więc zadbać o odpowiedni jego poziom. W diecie żelazo możesz dostarczyć pod postacią hemową i niehemową. Żelazo hemowe znajdziesz w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak mięso (głównie podroby) i jaja. Żelazo niehemowe z kolei dostarczysz do swojej diety razem z produktami roślinnymi, np. pestkami dyni, soją, kakao czy nasionami roślin strączkowych. I choć żelazo niehemowe jest gorzej wchłaniane przez organizm, to możesz zwiększyć jego przyswajalność właśnie przez dodatek witaminy C. Wciąż jednak możesz mieć wątpliwości czy dostarczasz odpowiednią ilość tego składnika z codzienną dietą? Nie szkodzi! W takim przypadku warto wspomóc się ziołowym wyciągiem Floradix Żelazo. Zawiera on żelazo w płynnej postaci, a oprócz tego szereg innych, korzystnych substancji. Znajdziesz tam ogromnie ważne dla Twojego układu nerwowego witaminy z grupy B, które dodatkowo dodadzą Ci siły. A o lepsze wchłanianie żelaza zadba dodatek witaminy C, która również znajduje się w wyciągu. Oprócz tego preparat nadaje się do stosowania zarówno przez wegan, jak i wegetarian. A swój smak zawdzięcza koncentratom z owoców, które są świetnym źródłem substancji o potężnym działaniu przeciwzapalnym. O jakie substancje chodzi? Czytaj dalej!
Polifenole, bo o nich tu mowa, to związku roślinne o działaniu antyoksydacyjnym, które wykazują ogrom korzyści dla Twojego organizmu. Nie dość, że spowalniają procesy starzenia się organizmu, to jeszcze zmniejszają ryzyko rozwinięcia wielu chorób cywilizacyjnych (np. cukrzycy typu 2, miażdżycy, nadciśnienia tętniczego). A gdzie je znaleźć? We wszystkim, co roślinne – warzywach, owocach, przyprawach, nasionach roślin strączkowych, zbożach, itd. Produkty roślinne różnią się od siebie jednak zawartością polifenoli. Możesz ją jednak łatwo sprawdzić przy pomocy skali ORAC (z ang. Oxygen Radical Absorbance Capacity). Skala pokaże Ci, które produkty mają najwięcej antyoksydantów, a tym samym najmocniej wpływają na Twoje zdrowie i odporność. Na liście znajdziesz, m. in. bazylię i miętę, które możesz wykorzystać do zrobienia jednej z ostatnich lemoniad sezonu oraz kurkumę, cynamon i goździki, które już za chwilę zagoszczą w Twojej herbacie.
Ostatnią rzeczą, na którą chcę Cię uczulić pod kątek odporności jest zdrowie Twoich jelit. Zdrowa mikroflora jelitowa będzie Twoim sprzymierzeńcem w walce z wszelkimi chorobami i przeziębieniami. Twoje jelita ucieszy zarówno dieta śródziemnomorska, jak też odpowiednia dawka wit. C, żelaza i polifenoli. Ale oprócz tego warto dać im jeszcze źródła probiotyków i prebiotyków. Probiotyki to produkty, które zawierają korzystne dla Twojego zdrowia drobnoustroje. Możesz je znaleźć w produktach fermentowanych, takich jak: kefir, kapusta kiszona, kombucha, ogórki kiszone, tempeh czy kimchi. Prebiotyki natomiast to substancje, które pobudzają wzrost Twojej mikroflory jelitowej. A znajdziesz je, m. in. w : karczochach, bananie, pomidorach, czosnku, porze czy cebuli oraz… mniszku lekarskim.
Jak widzisz, jest mnóstwo produktów, które pozytywnie wpływają na Twoje zdrowie. Myślę, że nawet największy niejadek znajdzie wśród nich coś dla siebie. Dlatego już dziś spisz je na liście i zastanów się jakie potrawy wspierające odporność możesz z nich stworzyć. Listę weź ze sobą na kolejne zakupy. To pomoże Ci zapełnić koszyk odpowiednimi produktami. Teraz pozostaje Ci tylko przetrawić wszystkie informacje z artykułu i skomponować z nich idealne menu dla Twojej odporności. Smacznego!
Autorka: Dietetyk MedFood Magdalena Irmińska - Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunku Dietetyka. Specjalistka Przyjazna Insulinoopornym oraz laureatka tytułu „Mózg Roku" 2021. Specjalizuje się w dietoterapii insulinooporności i choroby Hashimoto. Fascynatka rytmu dobowego i higieny snu. Prywatnie mama dwójki małych dzieci i wielbicielka porcelany
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.